Κοινοπραξία έργου Seek & Go

1. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πραγματοποιείται έρευνα (βασική και εφαρμοσμένη) καθώς και πειραματική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και τα γνωστικά αντικείμενα που καλύπτονται από τα Τμήματα και τις Σχολές του Ιδρύματος, με ιδιαίτερη έμφαση στις Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες, τις Επιστήμες Υγείας, τις Αρχαιολογικές Μελέτες και Ανασκαφές, τις Λογοτεχνικές και Γλωσσολογικές Μελέτες, τις Οικονομικές και Κοινωνιολογικές Μελέτες, καθώς επίσης και στις Επιστήμες Εκπαίδευσης.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε διεπιστημονικά προγράμματα εφαρμοσμένης έρευνας και πειραματικής ανάπτυξης που ενδιαφέρουν τη βιομηχανία, οικονομία και κοινωνία, τόσο σε εθνικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Η έρευνα χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης (Α’, Β’, Γ’ ΚΠΣ, ΕΣΠΑ 2007-2013, ΕΣΠΑ 2014-2020) μέσω των διαφόρων Επιχειρησιακών του Προγραμμάτων, από τα Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας (INTERREG), από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (FP6, FP7, ΗORIZON 2020 κλπ), καθώς επίσης και από τον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης, πολλά ερευνητικά προγράμματα διεξάγονται στο πλαίσιο διακρατικών συνεργασιών μεταξύ ερευνητικών ομάδων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αντίστοιχων ομάδων ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και οργανισμών άλλων χωρών, τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΗΠΑ, ΚΙΝΑ, ΡΩΣΙΑ, ΙΣΡΑΗΛ, ΤΟΥΡΚΙΑ, κλπ).
Το Τμήμα ιδρύθηκε το 1990 ως Τμήμα Πληροφορικής, δέχτηκε τους πρώτους φοιτητές του το 1993 ενώ από το 1998 διαθέτει οργανωμένο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών. Μέσα σε αυτά τα χρόνια, το Τμήμα έχει εξελιχθεί σε ένα από τα κορυφαία Τμήματα της Ελλάδος στην Επιστήμη της Πληροφορικής, έχοντας εξασφαλίσει υπερσύγχρονες υποδομές για διδασκαλία και έρευνα, έχοντας καταρτίσει Πρόγραμμα Σπουδών με βάση τα διεθνή πρότυπα, και έχοντας αναπτύξει διεθνείς συνεργασίες και εξασφαλίσει συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά και αναπτυξιακά προγράμματα. Από τον Ιούνιο 2013, το Τμήμα μετεξελίχθηκε σε Τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής με 5ετή κύκλο σπουδών.

2. Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος
Το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2005 με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Βρίσκεται σε μια πανεπιστημιούπολη 16.000 τ.μ. έξω από τη Θεσσαλονίκη, ειδικά σχεδιασμένη για να διευκολύνει τις σύγχρονες μεθόδους μάθησης. Το Διεθνές είναι το πρώτο δημόσιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα στο οποίο τα προγράμματα σπουδών διδάσκονται αποκλειστικά στα αγγλικά.
Στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος λειτουργούν τρεις (3) σχολές, η Σχολή Οικονομίας, Διοίκησης και Νομικών Επιστημών, η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και η Σχολή Επιστημών Τεχνολογίας. Βασικοί άξονες λειτουργίας του Πανεπιστημίου είναι η ακαδημαϊκή αριστεία στη διδασκαλία και στην έρευνα, η εξωστρέφεια και η σύνδεση με την αγορά εργασίας. Εφαρμόζει διεθνή πρότυπα στην αξιολόγηση της διδασκαλίας, της έρευνας και της εν γενεί λειτουργίας του και προσελκύει κορυφαίους πανεπιστημιακούς και φοιτητές από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στην εξωτερική αξιολόγηση όλων των Α.Ε.Ι. της χώρας (22 Πανεπιστημίων και 14 ΤΕΙ) που πραγματοποιήθηκε από την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) κατά το διάστημα Οκτώβριος 2015 – Ιούλιος 2016, το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος ήταν ένα από τα μόλις 7 ιδρύματα της χώρας που αξιολογήθηκαν ως «Άξιο θετικής μνείας». H διεπιστημονική προσέγγιση της μάθησης αντικατοπτρίζεται στο αναλυτικό πρόγραμμα των 22 μεταπτυχιακών προγραμμάτων που προσφέρονται σήμερα από το πανεπιστήμιο.

3. MLS Πληροφορική ΑΕ
Η MLS ιδρύθηκε το 1989 στη Θεσσαλονίκη και τον Οκτώβριο του 1995 μετατράπηκε σε Ανώνυμη Εταιρία με την σημερινή της επωνυμία: MLS Πληροφορική Α.Ε. Την πρώτη δεκαετία λειτουργίας της αναπτύσσει πολλαπλές εφαρμογές λογισμικού αλλά και προϊόντα firmware ενώ παράλληλα οι έρευνες της στο χώρο της ασφάλειας και προστασίας κατά της παράνομης αντιγραφής λογισμικού οδηγούν στην πρωτοποριακή μέθοδο κλειδώματος των CD-Rom. Το 1999, η Εταιρεία κατακτά το Χρυσό Πανευρωπαϊκό Βραβείο Τεχνολογίας ενώ τον Μάιο του 2001 εισάγονται οι μετοχές της στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μετά την κυκλοφορία της πρώτης εφαρμογής αναγνώρισης φωνής και τεχνητής νοημοσύνης το 2000, η MLS, τo 2006, λανσάρει στην ελληνική αγορά τον καινοτόμο πλοηγό MLS Destinator Talk&Drive™, που συνδυάζει πλοήγηση με αναγνώριση φωνής ενώ, παράλληλα επεκτείνει τις εργασίες της και στο εξωτερικό και εξάγει στην Τουρκία, Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Χιλή, Μαρόκο και Κύπρο.
Από το 2010, η Εταιρεία εστιάζει στην έρευνα και στο σχεδιασμό νέων τεχνολογιών, δημιουργεί διαδραστικούς πίνακες που τοποθετούνται σε σχολεία στην ελληνική επικράτεια. Το 2012 αποτελεί σταθμό για την ιστορία και το μέλλον της Εταιρείας με την κυκλοφορία του πρώτο της κινητού τηλεφώνου MLS IQTalk, το πρώτο ελληνικό Smartphone που ενσωματώνει τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής και τεχνητής νοημοσύνης ανοίγοντας το δρόμο για ένα μέλλον όπου όλα γίνονται με τη φωνή. Η Εταιρεία ακολουθεί τις τεχνολογικές εξελίξεις αξιοποιώντας την τεχνογνωσία των περασμένων ετών και διαθέτει στο καταναλωτικό κοινό το 2013 το πρώτο της tablet.
Το 2015 κυκλοφορεί στην αγορά την πρώτη ολοκληρωμένη Android Smart τηλεόραση με ενσωματωμένες τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής, ενώ το 2016 παρουσιάζει στην αγορά το πρώτο ελληνικό feature phone με λειτουργικό σύστημα Android και ενσωματωμένες τεχνολογίες φωνητικής αναγνώρισης. Το 2018, αποτελεί άλλη μια χρονιά σταθμό στην πορεία της MLS, με τη νέα MAIC, επιστέγασμα πολυετών ερευνητικών προσπαθειών της εταιρίας, να αποτελεί την πρώτη, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ολοκληρωμένη ψηφιακή βοηθό. Η νέα MAIC είναι μία πολυεπίπεδη, τεχνικά, καινοτόμος πλατφόρμα, η οποία μέσω τεχνολογιών αιχμής, όπως φωνητικές τεχνολογίες με αναγνώριση υπαγόρευσης σε πραγματικό χρόνο ASR), επεξεργασία φυσικής γλώσσας (Natural Language Processing), μηχανική μάθηση, υπολογιστική γλωσσολογία, αυτόματη μετατροπή φωνής σε κείμενο (TTS), σε συνδυασμό με την, για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο για smart agents, υποστήριξη πλήθους γλωσσών (λατινογενών και μη) και προσωπικοτήτων, αποτελεί μία ξεχωριστή, πρωτότυπη, καινοτόμο, έξυπνη και φιλική ψηφιακή βοηθό.
Το όνομα της MLS είναι συνυφασμένο με καινοτομικά προϊόντα τεχνολογίας, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά στο είδος τους, που βρίσκουν εφαρμογή σε όλα τα πεδία όπου χρησιμοποιούνται υπολογιστικές συσκευές, από την αυτοκίνηση και την εκπαίδευση έως το γραφείο και την ψυχαγωγία. Η MLS, από την ίδρυσή της ως σήμερα, έχει συμμετάσχει με απόλυτη επιτυχία, σε πλήθος ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων τόσο Ελληνικών όσο και Ευρωπαϊκών, γεγονός που καταδεικνύει την ισχυρή τεχνογνωσία και σημαντική εμπειρία της στη διαχείριση και ολοκλήρωση σχετικών έργων. Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με σχετική έρευνα που διεξήχθη υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η MLS συμπεριλήφθη στις 1.000 μεγαλύτερες εταιρίες της Ε.Ε. όσον αφορά σε συμμετοχή της σε διαδικασίες Έρευνας και Ανάπτυξης για το έτος 2010.
Οι τεχνολογικοί τομείς στους οποίους επικεντρώνεται, κατά κύριο λόγο, το ερευνητικό ενδιαφέρον της εταιρίας, επενδύοντας, ανελλιπώς από την ίδρυσή της, σε δράσεις έρευνας και ανάπτυξης είναι:
• Συστήματα Πλοήγησης (navigation systems)
• Συστήματα φωνητικών τεχνολογιών, αναγνώρισης φωνής και φυσικού λόγου (Phonetic technologies, Natural language processing)
• Τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence)
• Υπηρεσίες Web (web services)
• Διαδίκτυο υπηρεσιών και Διαδίκτυο των πραγμάτων (internet of services, internet of things)